8 – “Στο δάσος”

 
ΠΑΛΑIΑ ΧΩΡΑ – ΜΕΣΑΓΡΟΣ:
5,2 χλμ. / 30 λεπτά (ποδηλατική)
5,2 χλμ. / 2 ώρες 15 λεπτά (πεζοπορική)
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη.

Download file: 8-podilatiki-diadromi.gpx
Πώς να χρησιμοποιήσω ένα αρχείο GPX;

Πριν ξεκινήσετε την ποδηλατική ή πεζοπορική διαδρομή μπορείτε να επισκεφθείτε την Παλιαχώρα και τις εκκλησίες της. Η Παλαιοχώρα, από τον 9ο αι., έγινε πρωτεύουσα του νησιού μέχρι τον 19ο αι., δεδομένου του κινδύνου από Σαρακηνούς, Οθωμανούς και άλλους πειρατές.

Η διαδρομή ξεκινά με τον κατηφορικό ασφαλτόδρομο και μετά από 700 μ. στρίβει δεξιά στο δασικό χωματόδρομο με κατεύθυνση ανατολική μέσα στο πευκοδάσος. Εκτός από τα πεύκα, μας υποδέχονται άρκευθοι (Juniperus), φασκομηλιές (Salvia officinalis), θυμάρια (Thymus capitatus), βοτάνια της Παναγιάς – στομαχοβότανα (Teucrium polium), αλισφακιές και αστράγαλοι.

Στην περιοχή αυτή, καθώς και σε όλες τις ορεινές πευκόφυτες περιοχές του νησιού οι κάτοικοι έκαναν συλλογή και εμπορία του ρετσινιού για το κρασί και την παραγωγή νεφτιού ως διαλυτικό των ελαιοχρωμάτων. Αυτό το είδος του πεύκου (Pinus halepensis) έχει σημαντικά μεγαλύτερη παραγωγή από όλα τα άλλα είδη. Η συλλογή ρετσινιού και το ανακάτεμα με το κρασί για γεύση και συντήρηση αποτελεί πανάρχαια απασχόληση. Κατά την επανάσταση του 1821, η Αίγινα αποτέλεσε κέντρο εφοδιασμού ρετσινιού για τα καΐκια και τα πυρπολικά.

Στο τέλος του δασικού δρόμου ο ασφαλτόδρομος δεξιά οδηγεί στο χωριό Μεσαγρός. Εδώ βρίσκεται η εύφορη κεντρική πεδιάδα του νησιού, όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, είχε κτήματα ο αρχαίος κωμικός ποιητής Αριστοφάνης.

Ο Μεσαγρός κατέχει τα πρωτεία στη γνωστή από την αρχαιότητα Αιγινήτικη κεραμική. Στην περιοχή λειτουργούσαν πολλά εργαστήρια που προμηθεύονταν την πρώτη ύλη για τον πηλό από τις πλαγιές των γύρω βουνών ενώ σήμερα στον οικισμό υπάρχουν ακόμα δυο παραδοσιακά εργαστήρια που εξακολουθούν να κατασκευάζουν πήλινα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα. Τα περίφημα Αιγινήτικα κανάτια με την πορώδη υφή τους έχουν τη δυνατότητα να κρατούν το νερό δροσερό και στο παρελθόν αποτέλεσαν το καλοκαιρινό «ψυγείο» νερού για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Μεσαγρός απέχει λίγα μόνο χλμ. από τον Ναό της Αφαίας.